Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

For everything related to using Fuel Injection in an FSJ.
ShagWagon
Posts: 469
Joined: Tue Apr 19, 2016 8:13 pm

Re: Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

Postby ShagWagon » Sun Apr 23, 2017 8:33 am

Did you check for spark? See if lightning comes from your spark plug when your wife cranks.
87 Grand Wagoneer Rebuilt 360 by S&J, Fitech GO EFI 600, Fitech FCC, Skyjacker Hydro 4" lift, BFG AT KO2 30", Dynamax Muffler, MSD distributor, MSD 6al box, Blaster2 coil, ACCEL 8mm wires, .045 gap, Edlebrock perf 4bbl intake, Elgin perf cam, Oil tube mod, Roller rockers, chrome molly lifters, HD alum radiator, Powermaster 150/100 alt, Aluminum HD water pump, Serhills tailgate harness, Cowl screen mod, Evil Twin grab handles, Rstep's custom AMC door lock knobs, all electrical works.

PUDS
Posts: 114
Joined: Mon May 30, 2016 4:37 pm

Re: Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

Postby PUDS » Wed Apr 26, 2017 1:39 pm

Well installed a FP gauge today to find that there is zero pressure. Pretty sure I have fried the pump from running it low/dry. I figured 5 gallons in the tank was enough but I guessed wrong. I'm probably unable to use anything under 1/4 tank, so I'm assuming it sucked air too many times and died.

When I started researching fried Walbro pumps, I did come across quite a few posts about fried Walbro pumps due to running dry. Because of sloshing, low fuel levels, Walbro pumps are susceptible to this due to the fact that they don't scavenge the bottom of the tank to maintain a filled sock filter full of fuel. It seems like there are some people that are using OEM style venturi pumps that lay in the bottom of the tank and are basically pushing the low level fuel into the top of the fuel pump using the flow (air/fuel) from the return line or brake booster. Regardless of the source, it seems like a good idea to make sure this doesn't happen again. I'm worried that once the truck is on the road, only being able to use 3/4 of the tank will not get me very far on the trips I'm hoping to take in this thing! Thoughts?

User avatar
babywag
Posts: 812
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:29 pm
Location: Land of Fruit Loops & Coconuts

Re: Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

Postby babywag » Thu Apr 27, 2017 10:18 am

Not sure how yours is set up, but on mine the pickup screen is almost touching the bottom of the tank.
I have run it down to fumes requiring 19+ gals. to fill tank many many times.
Someone even siphoned my tank once while I was on vacation, and I ran it bone dry.
I have also purposely run it dry when I was switching from e10 to e85, and then again when I switched back to e10 from e85.
Pump is still working flawlessly and it's an el cheapo stock style OE pump.

Being unable to use last 1/4 of a tank, says the pump isn't installed/set-up correctly.
A pump should not die from running out of gas a couple times.
-Tony
'88 GW (aka Babywag) '90 GW (aka JunkBucket) both fuel injected.

PUDS
Posts: 114
Joined: Mon May 30, 2016 4:37 pm

Re: Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

Postby PUDS » Thu Apr 27, 2017 3:51 pm

Well after all of this, the culprit is really the "best" case scenario. I took the pump unit out of the tank to find the fuel pump hose attached to the pickup tube disconnected. Looks like the shop that did the work didn't tighten the hose clamps very well and it simply slid off! Anyway, I made sure to clamp them nice and tight, put everything back and it fired up first crank. I guess it's my fault for assuming that by paying a reputable shop to clean my old tank and modify a sending unit to add the pump, that they would have tightened the clamps too! I never look at it as they gave it back to me all assembled into the tank, so assumed it was all good and it was for a while. Ah well, lesson learned.

Does anybody use the siphon method I mentioned above, or will the standard setup work without issues so long as it stays together?!

User avatar
az chip
Posts: 1162
Joined: Tue Jul 14, 2015 8:59 pm
Location: Mesa, AZ

Re: Truck stalled and won't start anymore! FITECH?

Postby az chip » Thu Apr 27, 2017 5:33 pm

ShagWagon wrote:Did you check for spark? See if lightning comes from your spark plug when your wife cranks.

:funnypost:

Always works for me.
'81 Cherokee Chief 81 WT Chief/MSD 6/ Rusty 4" Spring lift/ Bulltear oil adapter/K&P Engineering Oil Filter/ NP 208/ Serehill Light Harness/ H4 Headlights/ Evil Twin Fab Luggage rack and sliders/ Ross mirror mounts.


Return to “FSJ Fuel Injection Tech”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests